2016. január 23., szombat

NOK 2016/2017 - Állami konkurenciát kaphatnak a lakás-takarékpénztárak

Nem épült elég otthon a lakástakarék-kasszák hiteléből, ezért állami konkurenciát kaphatnak. A Nemzeti Otthonteremtési Közösséget brit minta ihlette, ahol a helyi közösségek saját magukat finanszírozhatják egyfajta pénzintézeti keretben. A lakáskasszák óvatosságra intenek. 
 
Állami konkurenciát kaphatnak a lakás-takarékpénztárak. Ezt először Rogán Antal mondta el újságíróknak egy háttérbeszélgetésen. A miniszter azzal érvelt, hogy a kormány nem elégedett a takarékok hatékonyságával. A tervet később a szociális államtitkár is megerősítette: „Ez más típusú megtakarítási forma, bizonyos értelemben hasonlít a lakás-takarékpénztárak működéséhez, de annak a negatív tapasztalatai nélkül, hisz a lakástakarék-kasszákkal az a tapasztalat, hogy ebbe a közösségbe nagyon sokszor tömegesen léptek be a fogyasztók, ugyanakkor ebből végül nem lett lakásvásárlás, nem lettek belőlük igazi otthonok, vagy új építésű otthonok” – mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

 A kormány ezért létrehozná a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget. Az ötlet nem újszerű, Nagy-Britanniában hasonló, szövetkezeti formában működnek building society nevű pénzügyi intézmények. „Hogyha a bankokról beszélünk, ugye ott a tulajdonosok a részvényesek. Ebben az esetben pedig a tulajdonosok a building societynek a tagjai voltak vagy most is azok, akik a menedzsment döntésekben is részt vehetnek és természetesen kedvezményes módon juthatnak ezekhez a hosszú távú lakáskölcsönökhöz” – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a kormány a lépéssel a lakásfinanszírozásban már létező pénzügyi szektort kerülné meg. Jelenleg ugyanis lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, amit a kormány évi 50 milliárd forinttal támogat. „A mostani ötlet kényszeresnek tűnik, és mintha a kormány nem lenne elégedett ezzel a lakástakarék-szektorral, holott az ő kezében van gyakorlatilag ennek a szabályozása is. Tehát megtehetné azt, hogy például átírja a lakás-takarékpénztári törvényt valamelyest, hogy az ő céljainak jobban megfeleljen” – véli Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője.

Az állami lakástámogatásokkal járó hitelezés egyharmadát a Fundamenta lakáskassza bonyolítja. Az ügyben közleményt adtak ki, amelyben óvatosságra intenek a nem kellően biztonságos fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozása miatt. A törvényjavaslatot a kormány már a héten az Országgyűlés elé terjeszti, majd társadalmi vitát is indítanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése