2016. március 20., vasárnap

Így működik az új lakástakarék a NOK

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) után nemrég bejelentették a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását (nok). A kormány ezzel is a lakásállományt akarja bővíteni, illetve új lakások vásárlására ösztönözni az embereket. Állítják, ez nem pilótajáték, de ígérik, a nok-ban részt vevők 10 év alatt lakáshoz jutnak.

 A héten jelent meg a hír, miszerint a kormány nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozásáról döntött, amellyel a kormány az otthonteremtési programjának újabb elemeként sorsolásos alapon segítheti az újépítésű lakáshoz jutást. (A nok létrehozását az Országgyűlés csütörtökön el is fogadta.)
Az elképzelés szerint a nokhoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.


Csokkal is be lehet szállni
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt a nok további részleteiről - írja az MTI. Eszerint a csok és a korábbi lakástakarékpénztári megtakarítások is felhasználhatók önrészként a nemzeti otthonteremtési közösségekben. Szerinte ezek az eszközök jól kombinálhatóak és együttesen segítik azt, hogy több lakás épüljön.

Pilótajáték lenne?
Az államtitkár szerint az ellenzéki állításokkal szemben a nok-ok nem fogyasztói csoportok, mert szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Pilótajátékról sincs szó, mivel annak lényege, hogy mindig újabb tagok léphetnek be, azonban a nok-nál zárt a taglétszám.


Olyan, mint a lottó?
Itt nem a lakásokat sorsolják, hanem azt, hogy a nok tagok milyen sorrendben jussanak lakáshoz. Ez vagy licit, vagy sorsolás útján dől el, de a 10 éves futamidő végére mindenki lakáshoz fog jutni. Összességében 3 millió forintos támogatásról van szó, ha valaki annyit fizet be, hogy 300 ezer forintos állami támogatást kapjon mellé - magyarázta az államtitkár.
Lázárt János szerint nem lottóra, hanem a gépjármű-nyereménybetétkönyvre emlékezteti, aminek a végén biztosan járt kamat, és még autót is lehetett vele nyerni.

 Dömötör Csaba, egyúttal kitért arra is, hogy a kormány elsősorban nem az Országos Betétbiztosítási Alap segítségével biztosít szigorú követelményeket a nok esetében, hanem egyebek mellett azzal, hogy a szervezőknek 100 millió forintos alaptőkével kell rendelkezniük, 3 százalékos tartalékot kell képezniük, valamint a vezetőkre szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. A Magyar Nemzeti Bank felügyeli a nok-ok regisztrációját és teljes működésüket figyelemmel kíséri - tette hozzá.

A közösségekbe való tagtoborzás a szervezők feladata lesz - mondta, megjegyezve, hogy az előírások elsősorban azokat védik, akik folyamatosan fizetnek. Azonban akik a kilépés mellett döntenek, azok is hozzájuthatnak megtakarításukhoz az eredetileg vállalt futamidő végén - mondta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése