2017. november 7., kedd

Nemzeti Otthonteremtési Közösség - Nok: Tudnivalók!

Nemzeti Otthonteremtési Közösség - Nok: Tudnivalók!


A KÖZÖSSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK CÉLJA

Az új, hosszú távú előtakarékossági forma célja
  • a saját erőből történő otthonteremtés lehetőségeinek bővítése,
  • az újonnan épült lakóingatlanok vásárlásának és a közösségi előtakarékosság elősegítése.

    A közösség segítségével megvalósítható ingatlanvásárlás nem hitel folyósítását jelenti, hanem a tagok által 10-15 éves időszak alatt befizetett összegekből az ingatlanvásárlásokhoz még hiányzó - tagsági szerződés szerint - összeg megelőlegezését a sorsolás, vagy licit útján kiválasztott tagok számára.
    Mielőtt elolvasná a részletes tájékoztatót, tekintse át, mit kell mérlegelnie a belépés előtt! Az alábbi táblázat a segítségére szolgál ebben. A bővebb tájékoztatást a táblázat alatt találja.

    Mit mérlegeljen a belépés előtt?


    A befizetett összeg felhasználása:
    A NOK keretein belül csak új lakóingatlan vásárolható. 
    A tagság hosszú távú, 10-15 éves kötelezettséget jelent.
    Az új lakóingatlan tagsági szerződésben meghatározott értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez az összeg, amennyiben megbízható szervezővel köt szerződése, kiegészülhet állami támogatással, melynek mértéke a befizetések 30%-a, de legfeljebb havi 25 ezer forint.
    Ha a szerződés értékénél drágább ingatlant szeretne vásárolni, a különbözetet egy összegben, az ingatlan vásárlásakor más forrásból kell biztosítania. Amennyiben a szerződőtt összegből nem tud új építésű ingatlant vásárolni, a hiányzó összeget úgy kell előteremtenie, hogy mellette a közösség működésének időtartama alatt, a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit is teljesítenie kell.
    A régi lakása egyedi megállapodás szerint beszámíttatható a szervezővel
    A befizetések és az állami támogatás összege: 
    A rendszeres előtakarékossági összegen felül regisztrációs díjat és rendszeres szervezési díjat kell fizetni. 
    A havi fizetési kötelezettség a futamidőtől (10-15év) és a szerződőtt összegtől (10-40 millió forint) függ. Például ha egy 10 millió forint értékű új ingatlan megvásárlására köt szerződést 15 évre, akkor 15 éven keresztül közel 56 ezer forintot + általános forgalmi adóval növelt szervezési díjat kell minden hónapban befizetnie. A havonta fizetendő összeg 10 éves, 10 millió forint értékű ingtalanra szóló szerződés esetén közel 85 ezer forint + szervezési díj. Lakáshoz jutása előtt a szervező döntése alapján fedezeti életbiztosítás fizetési kötelezettsége keletkezhet, lakáshoz jutása után élet- és lakásbiztosítást is köteles fizetni a közösség működésének ideje alatt.
    Állami támogatás akkor járhat, ha a szervező megbízható szervezőnek minősül. A támogatás mértéke a befizetések 30 százaléka, de legfeljebb 25 ezer forint lehet havonta. Ahhoz, hogy a támogatást maximálisan kihasználja, évente 1 millió forintos előtakarékossági befizetést kell teljesítenie, amelyhez havi közel 85 ezer forintot + általános forgalmi adóval növelt szervezési díjat kell befizetnie.
    Az állami támogatást egy összegben - az adásvételi szerződés megkötésének időpontját követő 45 napon belül - a közösség javára fizeti a központi költségvetés. A közösség az állami támogatás összegét az adásvételi szerződés alapján a tag által megvásárolni kívánt ingatlan eladójának utalja át. 
    A befizetett összeg nem kamatozik, ugyanakkor a közösség a megelőlegezett összeg után kamatot, költséget nem számít fel. 
    A befizetett összegre nem vonatkozik védelem. Ennek megfelelően nincs sem az OBA, sem más garanciaalap részéről helytállási kötelezettség. 
    Az ingatlanhoz jutás időpontja:
    Nagyrészt a véletlenen (sorsoláson), illetve a licit keretében teljesített rendkívüli befizetések mértékén múlik, hogy melyik tag juthat hamarabb új lakóingatlanhoz a közösség működésére meghatározott 10-15 éve alatt. A kiválasztásban való részvétel feltétele, hogy a tag előtakarékossági befizetésének legalább 20%-át teljesítse. Fontos: minél hamarabb befizeti a szerződéses összeg 20%-át, Ön annál hamarabb lesz jogosult a kiválasztásra. Ha Ön csak a havi részleteket tudja befizetni, csak később lesz esélye a kiválasztásra.
    Ha Ön a szerencsés kiválasztott, a vételárhoz hiányzó - a tagsági szerződés szerinti - összeg igénylésére szerez jogosultságot, valamint a megfelelő feltételek mellett az ehhez kapcsolódó állami támogatásra. A pénzt tehát nem Ön kapja meg, hanem az új lakóingatlan eladója.
    Az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog mellett a szervező egyéb biztosítékot is kérhet (pl.: kezes, egyéb vagyontárgy biztosítéki bevonása).
    Nemfizetésre vonatkozó szabályok:
    Ha élethelyzete megváltozik és még nem jutott új lakóingatlanhoz, kérheti a fizetési kötelezettség csökkentését, de ennek feltételei vannak.
    Ha egymást követő 3 hónapon keresztül késedelmesen, vagy nem fizet, és még nem jutott új lakóingatlanhoz a szervező lecsökkentheti a fizetési kötelezettségét és ezzel együtt a szerződéses értéket is. A szerződéses érték azonben nem csökkenhet a minimális 10 millió forint alá, tehát csak akkor van lehetőség csökkentésre, ha ennél magasabb összegre szerződött.   
    A szervező engedélyével átruházható a tagsága, de ha kilép a közösségből, vagy nem fizeti a havi részleteket, és nincs olyan magánszemély, aki átveszi tagságát, a közösségből kizárják, a korábbi befizetéseit csak a közösség megszűnése után kaphatja vissza. A befizetett összeg nem kamatozik. 
    Ha a lakóingatlant már megvette és nem fizeti a szerződés szerinti havi összegeket, nem kérheti havi fizetési kötelezettsége csökkentését, nem védi a kilakoltatási moratórium és nem vehet részt a magáncsőd eljárásban.
    A tagság öröklése: 
    A tag halála esetére lehetőség van kedvezményezett megjelölésére
    Ha az elhunyt tag nem jelölt meg kedvezményezettet, egyéni számlájának egyenlege része a hagyatéknak, de az örökössel való elszámolás csak a közösség megszűnése után válik esedékessé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése