2016. január 23., szombat

NOK 2016/2017 - Állami konkurenciát kaphatnak a lakás-takarékpénztárak

Nem épült elég otthon a lakástakarék-kasszák hiteléből, ezért állami konkurenciát kaphatnak. A Nemzeti Otthonteremtési Közösséget brit minta ihlette, ahol a helyi közösségek saját magukat finanszírozhatják egyfajta pénzintézeti keretben. A lakáskasszák óvatosságra intenek. 
 
Állami konkurenciát kaphatnak a lakás-takarékpénztárak. Ezt először Rogán Antal mondta el újságíróknak egy háttérbeszélgetésen. A miniszter azzal érvelt, hogy a kormány nem elégedett a takarékok hatékonyságával. A tervet később a szociális államtitkár is megerősítette: „Ez más típusú megtakarítási forma, bizonyos értelemben hasonlít a lakás-takarékpénztárak működéséhez, de annak a negatív tapasztalatai nélkül, hisz a lakástakarék-kasszákkal az a tapasztalat, hogy ebbe a közösségbe nagyon sokszor tömegesen léptek be a fogyasztók, ugyanakkor ebből végül nem lett lakásvásárlás, nem lettek belőlük igazi otthonok, vagy új építésű otthonok” – mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

 A kormány ezért létrehozná a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget. Az ötlet nem újszerű, Nagy-Britanniában hasonló, szövetkezeti formában működnek building society nevű pénzügyi intézmények. „Hogyha a bankokról beszélünk, ugye ott a tulajdonosok a részvényesek. Ebben az esetben pedig a tulajdonosok a building societynek a tagjai voltak vagy most is azok, akik a menedzsment döntésekben is részt vehetnek és természetesen kedvezményes módon juthatnak ezekhez a hosszú távú lakáskölcsönökhöz” – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a kormány a lépéssel a lakásfinanszírozásban már létező pénzügyi szektort kerülné meg. Jelenleg ugyanis lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, amit a kormány évi 50 milliárd forinttal támogat. „A mostani ötlet kényszeresnek tűnik, és mintha a kormány nem lenne elégedett ezzel a lakástakarék-szektorral, holott az ő kezében van gyakorlatilag ennek a szabályozása is. Tehát megtehetné azt, hogy például átírja a lakás-takarékpénztári törvényt valamelyest, hogy az ő céljainak jobban megfeleljen” – véli Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője.

Az állami lakástámogatásokkal járó hitelezés egyharmadát a Fundamenta lakáskassza bonyolítja. Az ügyben közleményt adtak ki, amelyben óvatosságra intenek a nem kellően biztonságos fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozása miatt. A törvényjavaslatot a kormány már a héten az Országgyűlés elé terjeszti, majd társadalmi vitát is indítanak.

2016. január 22., péntek

Nemzeti Otthonteremtési Közösség – NOK

Nemzeti Otthonteremtési Közösség – NOK

 A lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan 30 százalékos állami támogatást adna az állam az új, ezen a héten bejelentett Nemzeti Otthonteremtési Közösségben (NOK) megtakarítóknak, ám ennek felső plafonja magasabb lesz, mint a lakástakarékoknál elérhető évi 72 ezer forint - idézi a Portfolio.hu Rogán Antal ma esti, ATV-ben elhangzott interjúját. 


A nokos megtakarítás csak új lakás 10 éven belüli építésére lesz felhasználható, a vonatkozó törvényjavaslat ugyanakkor még nem jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Rogán Antal azt mondta, nem hozzák az államot helyzetbe, a lakás-takarékpénztárakat sem fosztják meg semmitől, mindössze annyi történik, hogy kapnak egy versenytársat.

Ismét elhangzott, hogy az angol típusú building societyk gyakorlatát szeretnék Magyarországon megvalósítani, és ezt is államilag szeretnék támogatni. Ma már a költségvetés olyan állapotban van, hogy az otthonteremtést nagyobb forrásokkal tudják támogatni.