2016. március 20., vasárnap

NOK FELTÉTELEI 2016/2017

NOK FELTÉTELEI 2016/2017




A nok-ról röviden
  • A nok-hoz csatlakozó tag kötelezettséget vállal egy általa meghatározott összeg befizetésére előre meghatározott rendszerességgel.
  • A takarékoskodó által elhelyezett összeg függvényében a hiányzó tagi befizetést kamatmentesen megelőlegezi a sorsolással kiválasztott tagnak.
  • A megtakarítás csak új lakás vásárlására fordítható.
  • A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a tagot terhelő befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint.
  • A nok bevezetése lehetővé teszi a jelenlegi előtakarékossági konstrukciónál a hitelnyújtáshoz kapcsolódó támogatás kiváltását.
  • Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet.
    Ha a tag a kiválasztása után a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie.

Így működik az új lakástakarék a NOK

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) után nemrég bejelentették a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását (nok). A kormány ezzel is a lakásállományt akarja bővíteni, illetve új lakások vásárlására ösztönözni az embereket. Állítják, ez nem pilótajáték, de ígérik, a nok-ban részt vevők 10 év alatt lakáshoz jutnak.

 A héten jelent meg a hír, miszerint a kormány nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozásáról döntött, amellyel a kormány az otthonteremtési programjának újabb elemeként sorsolásos alapon segítheti az újépítésű lakáshoz jutást. (A nok létrehozását az Országgyűlés csütörtökön el is fogadta.)
Az elképzelés szerint a nokhoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.


Csokkal is be lehet szállni
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt a nok további részleteiről - írja az MTI. Eszerint a csok és a korábbi lakástakarékpénztári megtakarítások is felhasználhatók önrészként a nemzeti otthonteremtési közösségekben. Szerinte ezek az eszközök jól kombinálhatóak és együttesen segítik azt, hogy több lakás épüljön.

Pilótajáték lenne?
Az államtitkár szerint az ellenzéki állításokkal szemben a nok-ok nem fogyasztói csoportok, mert szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Pilótajátékról sincs szó, mivel annak lényege, hogy mindig újabb tagok léphetnek be, azonban a nok-nál zárt a taglétszám.


Olyan, mint a lottó?
Itt nem a lakásokat sorsolják, hanem azt, hogy a nok tagok milyen sorrendben jussanak lakáshoz. Ez vagy licit, vagy sorsolás útján dől el, de a 10 éves futamidő végére mindenki lakáshoz fog jutni. Összességében 3 millió forintos támogatásról van szó, ha valaki annyit fizet be, hogy 300 ezer forintos állami támogatást kapjon mellé - magyarázta az államtitkár.
Lázárt János szerint nem lottóra, hanem a gépjármű-nyereménybetétkönyvre emlékezteti, aminek a végén biztosan járt kamat, és még autót is lehetett vele nyerni.

 Dömötör Csaba, egyúttal kitért arra is, hogy a kormány elsősorban nem az Országos Betétbiztosítási Alap segítségével biztosít szigorú követelményeket a nok esetében, hanem egyebek mellett azzal, hogy a szervezőknek 100 millió forintos alaptőkével kell rendelkezniük, 3 százalékos tartalékot kell képezniük, valamint a vezetőkre szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. A Magyar Nemzeti Bank felügyeli a nok-ok regisztrációját és teljes működésüket figyelemmel kíséri - tette hozzá.

A közösségekbe való tagtoborzás a szervezők feladata lesz - mondta, megjegyezve, hogy az előírások elsősorban azokat védik, akik folyamatosan fizetnek. Azonban akik a kilépés mellett döntenek, azok is hozzájuthatnak megtakarításukhoz az eredetileg vállalt futamidő végén - mondta.

Az Országgyűlés lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását

Az Országgyűlés lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását.

 A képviselők 113 igen szavazattal, 46 nem ellenében, kivételes eljárásban fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal erről szóló javaslatát.

A parlament döntése szerint a nok-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.

A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

A közösséget egy szervező cég működteti és az kezeli annak vagyonát is. A szervező Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, amelynek alaptőkéje legalább 100 millió forint. Egy szervező több közösséget is működtethet, amelyért a tagok szervezési díjat fizetnek.

Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Ha a tag a kiválasztását követően a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie.

Arra is van lehetőség, hogy a szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megvegye, beszámítsa.

Az elfogadott javaslat alapján a szervezők saját szabályzatuk szerinti rendszerességgel tartanak nyilvános kiválasztást. Itt választják majd ki azokat a tagokat, akik jogosulttá válnak az új ingatlan vásárlásához még hiányzó összeg igénylésére. Az Országgyűlés döntése alapján a nyilvános kiválasztásnak két módja lehet: a licit és a sorsolás. A szervező ezek egyikét, vagy egyszerre mindkét módot is választhatja.

A licitáláskor azok szerezhetnek elsőbbséget, akik 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezésidíj-fizetést vállaltak, és azt teljesítették is. Amennyiben több tag azonos mértékű előtakarékossági befizetést és szervezésidíj-fizetést teljesített, közöttük sorsolással döntenek a kiválasztásról.

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig tart.

Az új lakóingatlant vásárolni szándékozó természetes személy, aki a közösség tagjává kíván válni, előzetes megállapodást köt a szervezővel. Ebben egyebek között nyilatkozik arról, hogy tudomásul veszi, a közösségbe történő befizetéseire az OBA kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a nok-ok létrehozásával a kormány célja az, hogy még olcsóbb legyen az otthonteremtés, és a lakáscélú megtakarításokból minél több új lakás épüljön. Az eddigi lakás-takarékpénztári programokban ugyanis a megtakarításokból felújításokat finanszíroztak.

Az otthonteremtési program új eleme ennek megfelelően nem érinti a lakás-takarékpénztárakat, azok szerepe és állami támogatása nem változik. A Ház a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt ugyanakkor úgy módosította, hogy a nok-ba történő befizetés is lakáscélú felhasználásnak minősül, így a lakáskasszás, állami támogatással növelt megtakarítás is felhasználható a nok-os befizetésre.

Forrás


Itt a NOK: Bővültek az otthonteremtés lehetőségei

A nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere hárommillió forinttal emeli meg a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni - emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.


Lázár János a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfavisszaigénylés lehetőségének kiegészítéseként hivatkozott a nokra, amit az építőipar és a családok támogatásával indokolt.
Leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogja az engedélyeket megadni és a cégek tevékenységét ellenőrizni, minden törvényes és teljesen átlátható.
A tárcavezető a támogatás ütemezésének eszközeként beszélt a sorsolásról. Szavai szerint lehet valaki "a szerencse kezében", de a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást.

(MTI, kormany.hu)